Skip to main content
Kariki ontmoet Marginpar

Richard: "We kweken bloemen in Afrika voor Europa, het Midden-Oosten en Azië. Ik ben in 2002 begonnen met Kariki, met het kweken van nichebloemen onder licentie van Marginpar op de hellingen van Mount Kenya. Het was succesvol, dus we hebben ons geografisch uitgestrekt en verspreid naar Ethiopië. Later bleek dat we schaalvergroting nodig hadden en moesten versterken. Dus besloten we onze bedrijven te fuseren." De Kariki-groep en Marginpar werden één en heten nu de Marginpar Groep. 

Marginpar ontmoet Kariki

"Marginpar begon in de jaren tachtig, maar kwam pas echt in opmars in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen het licenties gaf aan kwekers in Zimbabwe, voornamelijk voor twee bloemsoorten: Hypericum en Eryngium. Toen, rond de eeuwwisseling, het Mugabe-regime in Zimbabwe begon in te storten zette de Nederlandse eigenaar van Marginpar, Rob Koning, een stap dichter bij de evenaar. Rob werd mijn mede-oprichter van de Marginpar Groep in zijn huidige vorm".

Een groot boeket

"We zijn gespecialiseerd in unieke bloemen en we hebben meer dan 100 verschillende soorten in ons assortiment. Marginpar heeft acht kwekerijen in Kenia en drie in Ethiopië, samen goed voor 360 hectare grond. We hebben ook licentiehouders in Tanzania en Zimbabwe, wat nog eens 100 hectare toevoegt.

We hebben 4.000 mensen in dienst, waarvan 99% in Afrika. Gemiddeld krijgt de kwekerij zo'n 12 eurocent per steel. Je kunt je afvragen hoe we voor dat bedrag aan bloemen kunnen produceren - maar vóór COVID-19 draaide het bedrijf al zo'n 260 miljoen bloemstelen per jaar. Dat is een groot boeket.

Recessiebestendig 

"Door de COVID-19 pandemie droogde de vraag naar bloemen op, bijna in één nacht. Dat raakte ons in eerste instantie hard, maar rond Pasen nam de vraag een beetje toe. Toen de Europese economie zich begon te ontspannen, was de vraag door Moederdag verder toegenomen. We hebben er alle vertrouwen in dat de vraag zal blijven toenemen. Europeanen die in 2020 niet op vakantie gaan, halen hopelijk wat bloemen in huis. Bruiloften en grotere evenementen kunnen later komen. Er is een gezegde dat zegt dat bloemen recessiebestendig zijn; om van een ander gezegde te lenen, ze spreken duizend woorden. Als mensen hard getroffen worden, zullen ze nog steeds geld vinden om bloemen te kopen.

Onze grote beperking is nu luchtvracht. Door het gebrek aan passagiersvliegtuigen is er een enorme vraag naar de beperkte vrachtvliegtuigen die over de hele wereld vliegen. Daar wordt krankzinnig veel geld voor betaald, terwijl persoonlijke beschermingsmiddelen en medische benodigdheden vanuit Azië naar Europa worden vervoerd. Maar er zijn niet veel plaatsen met grote hoogte op de evenaar, dus het is moeilijk om ons aanbod te vervoeren. Dus moet onze sector ook toegang hebben tot noodliquiditeit."

DOOR HET GEBREK AAN PASSAGIERSVLIEGTUIGEN IS ER EEN ENORME VRAAG NAAR DE BEPERKTE VRACHTVLIEGTUIGEN DIE OVER DE HELE WERELD VLIEGEN.

Covid-19

"De eerste week van de uitbraak moesten we drastische maatregelen nemen. Helaas konden we onze seizoensmedewerkers niet behouden, dus hebben we aflopende contracten niet verlengd. Door onze 'Hamuka'-mensgerichte cultuur - "We grow people, our people grow flowers" - hebben we al onze vaste medewerkers behouden. Onze mensen kwamen met een voorstel om niemand te laten ontslaan doordat iedereen minder uren werkt. Men nam minder geld mee naar huis, maar iedereen bleef in ieder geval verdienen. Het management nam een loonsverlaging. Vandaag zijn weer 100% van onze vaste medewerkers voltijds aan het werk met een volledig loon. We communiceren veel over het belang van een veilige werkomgeving op de boerderijen, maar wat gebeurt er als mensen weer naar huis gaan? Daarom reiken we de gemeenschappen de hand en ondersteunen we hen.


Het aantal ziektegevallen en sterfgevallen in Kenia neemt op het moment van schrijven niet exponentieel toe. Dus er komt nu wat laksheid binnen. We hebben een bevolking van 45 miljoen mensen die brood op tafel moeten krijgen. Iedereen hier knoopt de eindjes net aan elkaar en de overheid gaat je niet betalen als je niet werkt. Dat is het grote verschil met Europa. De vrienden van mijn dochter in Londen zijn verveeld en krijgen betaald terwijl ze thuis zitten. Dat gebeurt niet hier in Afrika. Dus, je ziet hier veerkracht. We hebben een jonge, goed opgeleide bevolking, naar Afrikaanse maatstaven. Er is veel aan de hand en de mensen zitten niet bij de pakken neer. Ze hebben het druk met allerlei dingen, inclusief geweldige innovaties. Het is wat ik leuk vind aan Afrika en in het bijzonder aan de Keniaanse bevolking."

Flowers of Hope

"Als voorzitter van het Keniaans Bloemenbureau hebben we samen met de Kenya Private Sector Alliance het project Flowers of Hope ondersteund. Als we onze bloemen niet konden verkopen, konden we ze op zijn minst doneren aan ziekenhuizen en gezondheidswerkers in Kenia. Later kwam het idee om een aantal bloemen naar Europa te sturen. De Flowers of Hope, die we aan het Verenigd Koninkrijk hebben gedoneerd, droeg zelfs een boodschap van onze president op de hoes.

Flowers of Hope wil bewustwording creëren rond de duizenden mensen die afhankelijk zijn van de bloemenindustrie. Dus als het leven weer normaal is, hopen we dat de mensen zich ons zullen herinneren en bloemen uit Kenia zullen blijven kopen".

ONTWIKKELINGSFINANCIERING

"Ik geloof in handel boven hulp. Ik zie dat er te veel hulp wordt verspild, waardoor er geen of weinig waarde wordt toegevoegd. Dingen gedaan krijgen in Afrika is de manier om te handelen. Ik steun dus het voornemen van DFI's (Development Finance Institutions) om te investeren in bedrijven, door initiatieven te steunen die duurzame werkgelegenheid creëren. Dat is de toekomst.

 
DIT ARTIKEL WERD GEMAAKT VOOR, EN ALS EERSTE GEPLAATST OP, DE WEBSITE VAN BIO-INVEST.BE. KLIK HIER VOOR HET ORIGINELE ARTIKEL.